Počet akútnych respiračných ochorení v Prešovskom kraji klesá

13.04.2013 Prešov

Prešov 13. apríla (TASR) - Napriek tomu, že počet akútnych respiračných ochorení (ARO) v priebehu tohto týždňa klesol, v Prešovskom kraji bolo pre zvýšenú chorobnosť zatvorených sedem školských zariadení.
Ako vyplýva z hygienicko-epidemiologickej správy, ktorú zverejnil na svojej webovej stránke Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove, lekári v Prešovskom kraji tento týždeň evidovali 7228 nových prípadov ARO, čo je 350 menej ako v predchádzajúcom kalendárnom týždni.
"Z celkového počtu ARO bolo hlásených 541 chrípkových ochorení čo je o 300 menej ako pred týždňom. Najviac ich bolo u detí do päť rokov," uvádza sa v správe. V Prešovskom kraji z dôvodu zvýšeného výskytu ochorení prerušený výchovno-vzdelávací proces v dvoch materských a piatich základných školách. Išlo o zariadenia v okresoch Humenné, Sabinov, Snina, Vranov nad Topľou a Stropkov.
V správe hygienikov sa ďalej uvádza, že v rámci epidemiologického vyšetrenia bolo v jednej rodine z okresu Sabinov zistených päť prípadov ochorení na salmonelózu. Tie sa objavili v čase od 2. do 4. apríla a pravdepodobným faktorom prenosu boli veľkonočné jedlá.
 

Vyberte región

mark